restauracja Kraków

Autentyczny włoski makaron inaczej jaki?
Jeśli chodzi o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi fabrykanci oraz konsumenci na świecie konsumują na rok z grubsza pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są prawdopodobnie jedyną nacją, która z przyjemnością zjada makaron znacznie więcej aniżeli raz dziennie.

Pizzeria w Krakowie

Włoski makaron – skąd ta fama?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (i gotowany) jako danie główne, a nie jako podstawowe cukry, jakie towarzyszą pożywieniom jako danie dodatkowe – np. w krajowej kuchni. Makaron – podany po przystawce oraz przed daniami mięsnymi lub ewentualnie rybnymi – jest kolejnym wspaniałym przykładem typowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno znaleźć makaron w formie ponad 300 różnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można skonstruować łatwe bądź wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Krakow Restaurant

   

Jak zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego wypada do schematycznego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz nieduża ilość wody.
•    Sposób wykonania jest równie prosty, co lista składników – najzwyczajniej w świecie wypada je wszystkie połączyć, wymieszać i ugnieść do uzyskania jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, aby z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron zazwyczaj gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Wobec tego, jeżeli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak trzeba: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ukochanych autentycznych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Tylko wtedy wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara czy też innym, równie smakowitym daniem. Prosto, czysto i wyborne -o to chodzi!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *