Rynek główny restauracja

Żeby w pełni wydedukować sedno stereotypowej kuchni polskiej wypada pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z produktów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierzaków dzikich i zwierząt gospodarskich – do tego warto dorzucić owoce, zioła i przyprawy lokalne. Znana była przede wszystkim z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako bazowego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej i zachodniej Europie) była pospolita dla lokalnej kuchni średniowiecznej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez dużo lat, ale z czasami pojawiło się także oraz wino, przywożone zwłaszcza z Śląska i Węgier.

restauracja Kraków

Charakterystyka szablonowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne prezentują kuchnię polską jako nadzwyczaj ostrą, z wielką ilością mięsa i kasz.
•    Rzeczywiście, średniowieczna kuchnia polska wykorzystywała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krajami Europy), w zasadzie pieprz, gałkę muszkatołową i jałowiec.
•    To naturalnie dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce aniżeli w wielu innych krajach – więc mogliśmy sobie na tę przyjemność bardziej pozwolić.
•    Do dzisiejszych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz niesłychanie pikantnych sosów polskich.

Krakow Restaurant

   

Staropolska kuchnia – smaki oraz kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza i w najwyższym stopniu sztampowa – specjalizuje się w daniach mięsnych oraz zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso oraz kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Typową aspektem kuchni polskiej jest wiele rodzajów zup z lokalnych warzyw, owoców, zbóż oraz artykułów mięsnych.
Przyprawy szablonowe dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Wśród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w stereotypowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie oraz czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie sztampowe przysmaki. W historii polskiej kuchni można również znaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek czy nawet pokrzywy.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *