włoska restauracja w Krakowie

Bardzo dobrą wskazówką na przystosowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie brezentem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa potrzebuje wina, jaki bezbłędnie połączy się z wypiekanym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeśli myślisz o czerwonym winie, masz rację, lecz które z nich będzie najbardziej należyte? Najczęściej jest tak, że najodpowiedniej dobrać wino z tego samego rejonu we Włoszech z którego tradycyjnie wywodzi się danie – tu zdołałoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma duży aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o odpowiedniej strukturze pasującej do dania.

kuchnia włoska Kraków

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne i nieraz mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje bezmiar różnych odmian winogron (oraz mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno nieco o wiele bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, ale również Sangiovese, Negroamaro, czy też Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odkryć wino, które nie smakowałaby dosyć poprawnie z serem, wobec tego zamiast tego prawidłowiej pomyśleć o dobraniu poprawnego jako o okazji do tego, by spróbować nieco znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub ewentualnie Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Dodatkowo lżejsze czerwone wina z są następnym świetnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeśli w sosie są grzyby bądź warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których warto spróbować: jeśli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana bądź też Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *